Vad är massage

massage vara allt från närmast intuitiv beröring till tekniker och
yrkesrelevanta baskunskaper inhämtade under lång utbildning.

Svensk massage

”Massage” i mer allmän betydelse kan utövas i många former och under delvis olika förhållanden alltifrån enkel beröring för hemmabruk till avancerad massageterapeutisk behandling av skada I vid mening kan alltså massage vara allt från närmast intuitiv beröring till tekniker och yrkesrelevanta baskunskaper inhämtade under lång utbildning. Det betyder dock inte att var och en som berör någon annan ger massage – eller att var och en som ger massage är massör.

Svensk massage

En av Branschrådet Svensk Massage certifierad massörs verksamhetsområde omfattar att arbeta med massage och muskeltöjningar i friskvårdande och förebyggande syfte, att utreda och behandla enklare dysfunktioner och smärttillstånd i rörelse- och stödjeorganen samt att ge behandlingar i allmänt avslappningssyfte. En av Branschrådet Svensk Massage certifierad massör arbetar uteslutande med kroppens mjukdelsvävnader, det vill säga med muskler, hud och bindväv. Behandlingen sker genom att massören kombinerar massage- och muskeltöjningstekniker och eventuellt även ger träningsinstruktioner. Svensk massage avser massage där man använder de fyra grundtyperna av grepp, effleurage (strykning), petrissage (knådning), friktion (gnidning) och tapotement (vibration).

Svensk Massage använder följande mer allmänna beskrivningar:

Massage är en strukturerad beröring i ett bestämt syfte.

Massör är en professionellt välutbildad yrkesutövare som uppfyller ett antal uppställda krav på utbildning och seriositet i yrkesrollen.

I mer tekniskt precisa termer ger Svensk Massage följande definitioner:

Massage är en manuell teknik för att, genom en kombination av tryck och töjning, bearbeta i huvudsak hud och muskelvävnad.

Muskeltöjning är en teknik för att direkt påverka musklers spänning, elasticitet och rörelseförmåga och därmed indirekt även leders rörlighet.

Vad är svensk massage

En av Branschorganisationen Medicinsk Massageterapi certifierad medicinsk massageterapeut har utöver ovanstående kunskap som certifierad massör också en grundlig kunskap om problem i rörelseapparaten, test-och undersökningsmetodik samt behandling av muskler och leder. Medicinsk Massageterapi är sjukvårdande, hälsobefrämjande och inriktar sig på att återfå och upprätthålla god fysisk funktion i samband med rörelse, aktivitet, hållning och hälsa. De främsta verktygen är Svensk Klassisk Massage, triggerpunktsbehandling och stretch. Ofta uppstår problem som smärta, stelhet och domningar på grund av muskelspänningar och dess samverkan med leder och nerver. Du kan också få rekommendationer kring träning, kroppshållning, ergonomi, avspänningsövningar och egenvård.

Vad är svensk massage

Massage [-sasch], fr. (av gr. ma’sséin eller arab. mass, ”trycka, gnida, knåda”) är ett i senare tider i Frankrike uppkommet uttryck för den metod där man genom gnidning, knådning, kramning och bultning behandlar muskler. Metoden har funnits länge, framförallt bland Orientens folk där den fortfarande utgör en väsentlig del av deras badkultur. Massage kan bota eller lindra mer eller mindre lokala sjukdomstillstånd och skador.

Idrottsmassage förebygger muskulära skador, förkortar läkningsprocesser och kan vara en del av återhämtningen efter hård fysisk aktivitet; ett bra komplement till träning och tävling. Behandlingen skräddarsys för enskilda idrottare med hänsyn till idrottstyp och varierar avsevärt från träning- till tävlingsperiod.

Massage i olika kulturer

Massoterapi infördes i Kina år 122-225 av Hua T´o. Han sägs ha botat kejsarens huvudvärk och hjärtbesvär med den här tekniken. Behandlingen nämns i Nei Ching där knådning, friktion och slag med liten träklubba beskrivs som effektivt för mjukare lemmar och ökad cirkulation. Det står även om hur en porslinssked doppades i varmt vatten och dess undersida användes som massageverktyg. Teknikerna blev utbredda bland annat i pediatriken och bland åldringar. Det indiska namnet för massage är chamboning, varav engelskans shampooing. I den grekiska medicinen och dietetiken och även senare hos romarna

var benämningen tripsis eller ana´tripsis. Det var ofta medicinskt skolade, iatraléi´ptai, som utövade massagetekniken vilken hade en framstående plats och utvecklades till hög grad av fulländning och mångsidig användning. I gamla grekiska skrifter finns ganska omständliga föreskrifter för bruket av gnidningar och knådningar av olika slag och styrka, liksom deras verkan tolkas på ett överraskande klart sätt. Nära sammanhängande med den antika gymnastiken, till vars regelmässiga kroppsövningar den alltid utgjorde inledningen och avslutningen, betraktades dock massagen som en konst för sig, avsedd för behandling av vissa svaghets- och sjukdomstillstånd, såväl akuta som kroniska.

Efter den antika bildningens förfall försvann nästan de gamles gymnastik helt och hållet men badet med sin massage bibehölls inom det bysantinska väldet. Här upptogs, vårdades och bibehölls metoderna av araberna som utbrett sitt bruk. Tack vare grekernas och arabernas orubbade auktoritet uppehölls förtroendet för frottering och glidning i medeltidens läkekonst. I de italienska medeltidsbaden och vid de nordiska gyttjebaden användes badmassage som bör ha sitt ursprung i samma klassiska metoder.

Ordet massage dök inte upp i Sverige förrän i början av 1870-talet. Det var den berömde läkaren Amsterdam J. Mezder som genom rationell och energisk användning av massage som behandlingsmetod, gjorde ordet mer känt. Massagens många handgrepp har sedan gammalt ingått i den svenska sjukgymnastiken. Det var sedan Per Hendrik Ling och hans lärljungar Branting, Georgii och De Ron som på ett systematiskt sätt ordnade och använde metoderna, även om de här inte spelade en självständig roll och fått strängt begränsade tillämpningar som den moderna, lokala massagen. Denna används idag uteslutande på de sjuka vävnaderna och kroppsdelarna.

Massagen härstammar bland annat från Kina

Massage är en gammal manuell behandlingsmetod där musklerna mekaniskt bearbetas med händerna. Ordet massage kommer från det arabiska ordet mass med betydelsen ”beröra”.

Massagen härstammar bland annat från Kina, Indien, det gamla Grekland och Romarriket. I Egypten användes massage 3 000 år f.Kr. liksom i sumerernas rike (Mesopotamien) bortemot 4 000 år f.Kr. Idag förekommer olika typer av massage i nästan alla kulturer.

Massageliknande tekniker omnämns första gången i Nei Ching, som är världens äldsta medicinska verk, skrivet år 2598 f Kr i Kina. I Grekland utarbetade läkekonstens fader Hippokrates, (400 år f Kr), regler för hur massagen skulle tillämpas. Klickbara?

Per-Henrik Ling (1776-1839)

Per-Henrik Ling (1776-1839), startade i början på 1800-talet massagens utveckling och användning i det svenska samhället. Inom Lings sjukgymnastik intog massagen en dominerande plats då Ling menade att man kunde behandla de flesta organ i kroppen med massage (lungor, hjärta, mage, tarmar mm) och inte bara besvär i rörelseapparaten.

1800-talet massagens utveckling

Vestibulum ac diam sit amet quam vehicula sed sit amet dui. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Curabitur non nulla sit amet nisl tempus convallis quis ac lectus. Nulla quis lorem ut libero malesuada feugiat.